Wet- en regelgeving

Beroepsgerelateerde gehoorschade is een ernstig probleem. Dit is de reden dat de Europese Unie gehoorschade plaatst in de hoogste categorie (III) van arbeidsrisico’s. Gehoorschade is namelijk een chronische aandoening, die veel impact heeft op uw persoonlijke leven. 

Een geluid van 80 decibel kunt u maximaal acht uur per dag (of 40 uur per week) veilig horen maar zodra dit toeneemt wordt het al snel gevaarlijk. Met elke 3 decibel verdubbelt het lawaai en dus de impact. Hierdoor mag u in 83 decibel nog maar vier uur per dag (of 20 uur per week) werken. Geluid van 103 decibel kan uw gehoor in minder dan vijf minuten beschadigen. Daarom is gehoorbescherming noodzakelijk om de impact en het gevaar van lawaai te beperken.

 

Decibel  Tijd  Machines 
110 dB  direct  schiethamer, cirkelzaag, elektrische handboor  
100 dB  5 min  slijper, bladblazer, motorrijden (100 km/u) 
90 dB  1 uur  drumstel, snijbrander, bulldozer 
80 dB  8 uur  stofzuiger, stadsverkeer 
70 dB  > 8 uur   mixer, scheerapparaat, auto, druk kantoor 
60 dB   –  pianospel, conversatie, wasmachine 

 

Rechten en plichten

  • Werkplekken met veel lawaai (vanaf 85 decibel) moeten duidelijk gemarkeerd worden. Hierbinnen zijn medewerkers verplicht om gehoorbescherming te dragen. Vanaf 80 decibel hebben werknemers recht op gratis gehoorbescherming. 
  • Wanneer het geluidsniveau boven de 87 decibel komt, moeten er maatregelen worden getroffen om dit te verminderen.   
  • In de RI&E wordt aandacht besteed aan lawaai. Hierin wordt het niveau en de duur van het lawaai vastgesteld, evenals de gevolgen voor de gezondheid. Bij dit onderzoek en de maatregelen moet de ondernemingsraad betrokken worden. 
  • Voorlichting over schadelijk lawaai is verplicht. Om gehoorschade te voorkomen, hebben werknemers het recht om een gehoortest door een deskundige te laten doen. 

Direct contact met één van onze adviseurs?

+31 184 434 440
info@ronell.com

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Axel Sman Otoplastieken

22

222

2222

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.