Schade op het werk

Gehoorschade komt steeds vaker voor. En dat is slecht nieuws, want de gevolgen van gehoorschade kunnen ernstig zijn. Denk aan oorpijn, tinnitus of zelfs doofheid. Veel mensen lopen deze schade op tijdens festivals of in een werkomgeving waar structureel geluidsoverlast is. Naar schatting kampen er op dit moment ongeveer 30.000 mensen met slechthorendheid, veroorzaakt door hun werk. 

Hoe werkt het?

Gehoorschade ontstaat onder andere doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Dit kan het gevolg zijn van het ouder worden, maar ook van te veel blootstelling aan harde geluiden. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. 

De trilharen raken overbelast door de geluidsdruk en gaan kapot. Dat kan in eén keer gebeuren als het geluid erg hard is, maar gebeurt meestal als je te vaak aan hard geluid wordt blootgesteld.

Soorten geluidsschade

Als de trilharen beschadigd zijn geven ze geen informatie meer door, waardoor je slechter hoort. Het kan ook dat ze verkeerde informatie doorgeven, zoals een piep of ruis. De bekende piep in je oren na het uitgaan of een feestje is een eerste teken van gehoorschade en kan overgaan in een blijvende piep of ruis, wat tinnitus heet. Je kunt ook overgevoelig worden voor bepaalde geluiden, wat hyperacusis genoemd wordt. Andere vormen van gehoorschade zijn distortie, hierbij hoor je geluiden vervormd (alsof je onder water bent) en diplacusis, waarbij je met beide oren geluiden verschillend hoort.   

Cijfers & gevolgen

Cijfers
Zo’n 900.000 werknemers werken dagelijks in een omgeving met te hoge geluidsniveaus. Dat hebben ze meestal te laat in de gaten, want schade merk je vaak pas na jaren. Jaarlijks worden er zo’n 2500 meldingen gedaan van gehoorschade door het werk. Doordat de werknemers minder goed horen, hebben ze 25% meer kans op een ongeval. Daarnaast kampen ze vaker met een burn-out.

Gevolgen
Door hinderlijk en schadelijk lawaai kunnen er lichamelijke en psychische klachten ontstaan. Ook vermoeidheid, stress, concentratiestoornis of zelfs depressie kunnen een gevolg zijn van geluidshinder of schadelijk lawaai. In vrijwel alle gevallen heeft dit invloed op het verzuim en de productie van werknemers.

Ook als er nog geen gehoorschade opgelopen is, kan lawaai de productie en samenwerking ernstig hinderen. Daarom is het aan te raden om hinderlijk en schadelijk lawaai zo goed mogelijk aan te pakken. 

Direct contact met één van onze adviseurs?

+31 184 434 440
info@ronell.com

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.