Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over onze otoplastieken of dienstverlening? Hieronder vindt u de meest gestelde vragen.

Zit uw vraag er niet bij? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen

Gehoorbescherming is overal te koop en otoplastieken zijn redelijk makkelijk verkrijgbaar. Maar met goede gehoorbescherming ben je er nog niet. Want: draag je de juiste gehoorbescherming? Wie controleert of de oordoppen goed in je gehoorgang zitten? En hoe zorg je voor bewustzijn en draagvlak bij werknemers in het geval van schadelijk lawaai? 
 
Bij Ronell kijken we naar de werksituatie. Op die manier wordt gehoorbescherming veel effectiever ingezet. Daarom komt er altijd een van onze gehooradviseurs langs. Hij of zij bekijkt de werksituatie goed en geeft advies op maat. Zo zijn alle werknemers effectief beschermd. Bovendien komt de gehooradviseur de otoplastieken zelf langsbrengen. Hij of zij geeft instructies voor het dragen en controleert de werking. In tegenstelling tot andere leveranciers weet u nu zeker dat de werknemers echt goed beschermd zijn. Ook komen wij bij vragen gratis en vrijblijvend langs. Zo blijft de drempel laag om goed voor je gehoor te zorgen. 

Vraag het de mensen die zelf otoplastieken dragen. Ze zullen allemaal hetzelfde zeggen: ze zitten perfect. Doordat de oordoppen helemaal afgestemd zijn op je oren, heb je er geen last van. In tegenstelling tot andere gehoorbescherming zit het dus veel comfortabeler. Bovendien is de levensduur lang waardoor de kosten op lange termijn gunstig uitvallen. 

  1. Onze gehooradviseur komt langs om de situatie op te nemen. Hij neemt de geluidswaarden uit uw RI&E door, of meet zelf de decibellen per werkplek. Zo weet hij welk filter er gebruikt moet worden. Ook wordt er gehoorbescherming bij werknemers aangemeten. Hierbij wordt er een afdruk van hun gehoorgang gemaakt.
      
  2. De afdrukken worden door onze adviseur meegenomen naar het laboratorium. Met een 3D-scanner wordt er een digitale kopie gemaakt van de afdruk. De lab-medewerkers designen deze kopie tot een eindproduct waarna het met een 3D-printer wordt vervaardigd. Daarna wordt het eindproduct afgewerkt met details. Er worden bijvoorbeeld een handgreepje of detectiekogel toegevoegd. Ook komt er een geluidskanaal met filter in.
      
  3. Onze gehooradviseur komt langs om de otoplastieken persoonlijk te bezorgen. Hij geeft instructies voor het dragen van de otoplastiek en checkt of de otoplastiek geen geluid doorlaat.
      
  4. De otoplastiek is klaar voor gebruik! Bij vragen of controles komt de gehooradviseur gratis langs.

Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Welke gehoorbescherming voor u het beste is hangt af van de geluidssituatie en specifieke wensen:

  • Wat zijn de geluidsvolumes waarin u werkt?
  • Hoeveel draagt u de gehoorbescherming?
  • Gaat het om vaste medewerkers of flexmedewerkers?
  • Werkt u in de food-industrie?
  • Moet u veel communiceren met collega’s?

Deze vraag kunt u dus het beste samen met een van onze gehooradviseurs beantwoorden. Iedere omgeving en situatie is anders en vraagt andere eigenschappen van de gehoorbescherming.

Gehoorbescherming is verplicht wanneer het gemiddelde volume 85 decibel of hoger is. Vanaf 80 decibel hebben werknemers er recht op dat hun werkgever gehoorbescherming verstrekt. Let erop dat de gehoorbescherming goed filtert! Bij heel harde geluiden kunnen sommige typen gehoorbescherming niet afdoende zijn. Meer info.

Naast het leveren van gehoorbescherming helpen wij bedrijven om zich bewust te worden van de risico’s. Veel werknemers lopen gehoorschade op. En dat is zonde, omdat het vaak eenvoudig te voorkomen is. Daarom geven wij veel toolboxen/cursussen bij verschillende bedrijven. Deze toolboxen zijn een goede invulling voor een VCA-programma.

Wanneer je gehoorbescherming draagt, blijf je altijd geluid horen. Er kan nog steeds geluid via je schedel of botgeleiding binnenkomen. Je schedel brengt de trillingen van het geluid over naar het gehoororgaan. De schedel werkt als een klankkast. Via alle oppervlakten kan het door je botten doortrillen naar je gehoororgaan.  
 
Daarnaast zou het onveilig zijn als je helemaal niets meer hoort. Je hebt je gehoor nodig om je bewust te zijn van risico’s. Vooral alarmsignalen en claxons moet je blijven horen. Daarom hebben wij de geluidsfilters zo gemaakt dat hard lawaai wordt gedempt, maar waarschuwende geluiden toch hoorbaar blijven.  

We zien dat onze gehoorbescherming gemiddeld tussen de 5 en 7 jaar meegaat. Na die tijd zal het materiaal wellicht nog niet op zijn, maar de pasvorm sluit dan vaak niet meer voldoende aan. 
 
Ronell vindt het belangrijk dat de medewerkers goed beschermd werken. Daarom bieden we periodiek een gratis lektest aan. Hiermee voorkomt u schijnveiligheid. Wij vervangen de gehoorbescherming alleen wanneer dit nodig is. Dat betekent: geen standaardvervanging na twee jaar waardoor u ongewild met hoge kosten te maken krijgt We checken eerst of de otoplastieken nog goed aansluiten en of de pasvorm nog goed is. 

  • Leg de oordoppen voor je neer. Rood is voor rechts en blauw is voor links. 
  • Het koord kun je aan de clip draaien en daarna vastklikken.  
  • Nu kun je de clip vastmaken aan je kraag. Zo kun je de otoplastieken nooit laten vallen. 
  • Pak nu de gehoorbescherming vast bij de aanpak tussen duim en wijsvinger. Het serienummer moet je van je afhouden. 
  • Houd de oordop rechtop en steek hem in je oor. Eventueel draai je de otoplastiek een beetje, zodat hij nog iets dieper zit. 
  • Heb je last van wrijving door het koordje? Draag hem dan óver je oren.  
  • Otoplastieken uitdoen: pak ze vast tussen duim en wijsvinger en draai ze een klein beetje. Nu kun je ze er makkelijk uithalen.
     

https://youtu.be/mntnhethtyY 

Goed onderhoud zorgt ervoor dat je otoplastieken jarenlang meegaan. Volg hiervoor onderstaande stappen: 

  • Inspecteer de otoplastieken regelmatig op vuil. Zo weet je zeker dat je oren goed beschermd blijven. 
  • Wanneer je de otoplastieken aan het einde van je werkdag uitdoet, poets ze dan gelijk goed schoon met een schoon en droog doekje.  
  • Gebruik je cerumenpen om het smalle filterkanaaltje schoon te maken. 
  • Heb je alles goed schoongemaakt? Spuit je otoplastieken dan nog even in met de reinigingsspray of maak het schoon met de meegeleverde tissues.  

Minstens een keer in de twee weken moet je de otoplastieken wat uitgebreider reinigen: 

  • Hiervoor bieden we reinigingstabletten aan, zodat stof en vuil in de kleine hoekjes worden verwijderd.  
  • Doe één tablet met wat lauw water in het bakje. Stop de otoplastieken in het zeefje en plaats deze ook in het bakje. Laat de filters in de otoplastieken zitten tijdens het reinigen.  
  • Na een paar uur bruisen zijn je otoplastieken weer zo goed als nieuw.  
  • Zorg dat de otoplastieken bij gebruik droog zijn. Gebruik het blaaspompje om het filter en het kanaaltje droog te blazen. Let er op dat je filter er goed in blijft zitten. 

Direct contact met één van onze adviseurs?

+31 184 434 440
info@ronell.com

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.