Lektest Otoplastieken

Lekstesten otoplastieken: Kostenloze controles door Ronell

Het is van groot belang om jaarlijks je gehoorbescherming te controleren. Soms kan je gehoorgang groter worden, waardoor de otoplastiek niet langer volledig afsluit. Hierdoor kan geluid doorlekken, wat betekent dat je onbeschermd bent als de otoplastiek niet op tijd wordt gecontroleerd. Daarom bieden we kosteloze controles aan.

Op deze pagina gaan we dieper in op het belang van otoplastieken voor een duurzaam, maar bovenal veilig gebruik.

Hoe lang gaan otoplastieken mee?

Na verloop van tijd, gemiddeld tussen de 5 en 7 jaar, kan de pasvorm van gehoorbescherming vaak niet meer voldoende aansluiten, zelfs als het materiaal nog in goede staat is. Dit komt doordat het menselijk lichaam onderhevig is aan veranderingen, waaronder de grootte en vorm van de gehoorgang.

Het belang van een goede pasvorm van gehoorbescherming kan niet genoeg benadrukt worden. Als de gehoorbescherming niet goed aansluit, bestaat het risico dat geluid doorlekt en het gehoor wordt blootgesteld aan schadelijke geluidsniveaus. Dit kan leiden tot gehoorbeschadiging, tinnitus (oorsuizen) en andere auditieve problemen.

Otoplastieken laten controleren door lektesten

Het is essentieel om gehoorbescherming regelmatig te laten controleren, bij voorkeur door middel van lektesten. Deze testen meten de demping van de gehoorbescherming en bepalen of deze nog steeds voldoende geluid tegenhoudt. Als de demping onder de aanbevolen grenswaarde ligt, is het dringend nodig om de gehoorbescherming te vervangen.

Levensduur otoplastieken

Het niet regelmatig laten controleren van de gehoorbescherming brengt diverse risico’s met zich mee. Ten eerste loop je het risico dat de gehoorbescherming niet langer effectief is in het blokkeren van schadelijk geluid, waardoor je gehoor onbeschermd wordt blootgesteld. Ten tweede, zelfs als de gehoorbescherming nog wel enige demping biedt, kan een slechte pasvorm betekenen dat er geluid doorlekt, waardoor het beschermingsniveau aanzienlijk wordt verminderd.

Daarom is het raadzaam om gehoorbescherming regelmatig te laten controleren. Door middel van lektesten kan worden vastgesteld of de gehoorbescherming nog steeds de juiste bescherming biedt. Het is beter om preventief te handelen en tijdig nieuwe otoplastieken aan te schaffen om de veiligheid van je gehoor te waarborgen.

 

Langer van jouw otoplastieken genieten? Houd ze schoon

Om ervoor te zorgen dat je otoplastieken jarenlang meegaan en je oren optimaal beschermd blijven, is goed onderhoud ook essentieel.

Volg de onderstaande stappen om ervoor te zorgen dat je otoplastieken in uitstekende staat blijven:

  • Een regelmatige inspectie van je otoplastieken op vuil is een belangrijke eerste stap. Hiermee waarborg je dat je gehoorbescherming adequaat blijft functioneren. Neem een moment om je otoplastieken zorgvuldig te controleren op eventuele verontreinigingen. Zodra je aan het einde van je werkdag je otoplastieken uitdoet, is het van belang om ze direct grondig schoon te maken met behulp van een schoon en droog doekje. Dit verwijdert vuil en verontreinigingen die zich mogelijk hebben opgehoopt tijdens het gebruik;
  • Maak vervolgens gebruik van een cerumenpen om het smalle filterkanaaltje schoon te maken. Hiermee verwijder je effectief oorsmeer en andere obstakels die de werking van je otoplastieken kunnen belemmeren.
  • Om het schoonmaakproces compleet te maken, kun je de otoplastieken inspuiten met een reinigingsspray of afnemen met de meegeleverde tissues. Hiermee zorg je ervoor dat alle resterende vuil- en stofdeeltjes worden verwijderd, waardoor je otoplastieken weer fris en schoon zijn voor de volgende keer dat je ze gebruikt;
  • Naast de reguliere reinigingsroutine is het ook belangrijk om je otoplastieken minstens eens in de twee weken grondiger te reinigen. Speciaal hiervoor bieden we reinigingstabletten aan, die ervoor zorgen dat zelfs het kleinste stof en vuil in de moeilijk bereikbare hoekjes worden verwijderd;
  • Om de otoplastieken met de reinigingstabletten te reinigen, vul je een bakje met lauw water en voeg je één reinigingstablet toe. Plaats de otoplastieken in het bijgeleverde zeefje en dompel deze onder in het bakje met water en reinigingstablet. Laat de filters in de otoplastieken zitten tijdens het reinigingsproces;
  • Na enkele uren van bruisende reiniging zullen je otoplastieken weer zo goed als nieuw zijn. Verwijder de otoplastieken uit het bakje en spoel ze grondig af met schoon water. Laat ze vervolgens goed drogen voordat je ze opnieuw gebruikt;
  • Zorg er bij het gebruik van je otoplastieken altijd voor dat ze droog zijn. Gebruik het blaaspompje om het filter en het kanaaltje grondig droog te blazen. Let er hierbij op dat het filter stevig op zijn plaats blijft zitten.

 

otoplastieken onderhoud

 

Voor een deskundig advies over het onderhoud van je otoplastieken en eventuele vragen hierover kun je altijd terecht bij Ronell. Wij staan klaar om je te helpen en je te voorzien van alle nodige informatie om ervoor te zorgen dat je otoplastieken in optimale conditie blijven en je gehoor effectief beschermd wordt.

Veelgestelde vragen lektesten otoplastieken

Wat is een lektest voor otoplastieken?

Een lektest is een procedure om te controleren of otoplastieken (gehoorbescherming op maat) nog steeds een correcte en veilige afdichting bieden in de gehoorgang, om effectieve bescherming tegen geluidsoverlast te garanderen.

Waarom zijn lektesten voor otoplastieken belangrijk?

Lektesten zijn cruciaal om jaarlijks te controleren of je gehoorbescherming nog volledig afsluit. Veranderingen in de gehoorgang kunnen ervoor zorgen dat otoplastieken niet meer goed passen, waardoor geluid kan doorlekken en het gehoor onbeschermd blijft.

Hoe vaak moet een lektest voor otoplastieken worden uitgevoerd?

Het wordt aanbevolen om jaarlijks een lektest te laten uitvoeren om de effectiviteit van de gehoorbescherming te waarborgen, aangezien veranderingen in de gehoorgang de pasvorm kunnen beïnvloeden.

Kan ik een lektest voor otoplastieken zelf uitvoeren?

Lektesten worden bij voorkeur uitgevoerd door professionals die gespecialiseerd zijn in gehoorbescherming, zoals bij Ronell, om nauwkeurige metingen en beoordelingen van de dempingswaarden te garanderen.

Wat gebeurt er als mijn otoplastieken falen tijdens de lektest?

Als blijkt dat otoplastieken niet meer de juiste demping bieden tijdens een lektest, wordt aanbevolen deze te vervangen om het gehoor adequaat te beschermen tegen schadelijke geluidsniveaus.

Daarom Ronell: Altijd dichtbij

Gelukkig zijn onze deskundige gehooradviseurs altijd in de buurt. Het maken van een afspraak is eenvoudig. Tijdens een controle, ook wel bekend als een lektest, wordt de werking van de otoplastiek gecontroleerd. We meten hoeveel demping de gehoorbescherming biedt. Als de demping onder de minimale vereiste waarde ligt, is het nodig om de otoplastiek te vervangen. Als dit binnen twee jaar na aanschaf gebeurt, ontvang je kosteloos een nieuwe set otoplastieken.

Direct contact met één van onze adviseurs?

+31 184 434 440
info@ronell.com