Oren beschermen tegen geluid

Uw oren beschermen tegen geluid? Houd hier rekening mee!

Het beschermen van onze oren tegen harde geluiden is een essentieel aspect van onze gezondheid, iets wat we vaak pas realiseren wanneer het te laat is. We zijn ons er allemaal van bewust dat blootstelling aan hard geluid ernstige schade kan toebrengen aan ons gehoor.

De voornaamste gevolgen hiervan zijn gehoorverlies en oorsuizen, ook wel bekend als tinnitus. Deze problemen ontstaan vooral wanneer we te lang, te vaak en te hard aan geluid worden blootgesteld.

Een van de grootste nadelen van gehoorschade is echter de onomkeerbaarheid ervan. Eens beschadigd, is er vaak geen weg terug, wat het des te belangrijker maakt om ons gehoor actief te beschermen tegen harde geluiden.

Dit is vooral van toepassing in bepaalde werksituaties, zoals in de bouwsector of voor muzikanten in een orkest, maar ook bij diverse hobby’s. Denk aan doe-het-zelven, klussen rondom het huis, motorrijden, deelnemen aan een schietvereniging of het bijwonen van muziekconcerten.

Hoewel veel mensen zich bewust zijn van de risico’s van harde muziek, is er op de werkvloer vaak een grotere behoefte aan bescherming en bewustzijn.

In dit artikel gaan we dieper in op het belang van gehoorbescherming in werksituaties, een belangrijke plek waar gehoorbescherming echt meer aandacht mag krijgen. Lees snel verder.

 

Laat uw gehoor niet (verder) beschadigen op het werk

Gehoorbescherming op de werkvloer is niet alleen belangrijk, maar in veel beroepen zelfs een noodzakelijk onderdeel van de veiligheidsuitrusting. In verschillende sectoren is het gebruik van gehoorbescherming zelfs wettelijk verplicht. Dit komt doordat werknemers regelmatig worden blootgesteld aan geluidsniveaus die, zonder de juiste bescherming, het gehoor ernstig kunnen beschadigen.

In de bouwsector, bijvoorbeeld, is het gebruik van zware machines zoals cirkelzagen en pneumatische boren gebruikelijk. Deze apparaten kunnen een geluidsniveau produceren dat ver boven de veilige grens ligt. Ook in de maritieme sector en in fabrieken zijn werknemers vaak blootgesteld aan hoge geluidsniveaus door de werking van grote machines en motoren. Zonder adequate gehoorbescherming kunnen deze geluidsniveaus niet alleen gehoorverlies veroorzaken, maar ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals chronische stress of slaapstoornissen.

Buiten de industriële sectoren zijn er ook andere beroepen waar gehoorbescherming van vitaal belang is. Politieagenten, bijvoorbeeld, kunnen te maken krijgen met plotselinge luide geluiden zoals schoten of explosies tijdens noodsituaties. Zelfs in minder voor de hand liggende beroepen, zoals onderwijs en kinderopvang, waar het omgevingsgeluid hoog kan oplopen, kan gehoorbescherming een belangrijke rol spelen.

Deze voorbeelden benadrukken hoe essentieel het is om gehoorbescherming te integreren in de veiligheidsmaatregelen op de werkplek. Het gaat niet alleen om het voorkomen van gehoorverlies, maar ook om het waarborgen van de algehele gezondheid en het welzijn van werknemers in een breed scala aan beroepen.

 

werkmannen praten met elkaar

Hoe bescherm ik mijn oren het beste?

Het beschermen van onze oren tegen geluidsschade is niet alleen een kwestie van het dragen van gehoorbescherming; het gaat ook om het ontwikkelen van gezonde gewoontes.

Er zijn verschillende praktijken die u kunt aannemen om uw gehoor te beschermen en te behouden:

 • Vermijd lawaaierige omgevingen: Dit is een van de eenvoudigste manieren om uw gehoor te beschermen. Vermijd plekken met hard geluid of zoek manieren om het geluidsniveau te verlagen.
 • Houd afstand van luidsprekers: Bij concerten of evenementen kan het verleidelijk zijn om dicht bij de luidsprekers te staan, maar dit kan uw gehoor aanzienlijk schaden. Houd een veilige afstand aan.
 • Draag altijd gehoorbescherming: Dit is cruciaal, vooral als u werkt in omgevingen met veel lawaai of met luide machines. Gehoorbeschermers zoals oordopjes of koptelefoons kunnen het risico op gehoorschade aanzienlijk verminderen.
 • Regelmatige reiniging van de oren: Oorsmeer kan zich ophopen en uw gehoor beïnvloeden. Regelmatig en voorzichtig schoonmaken van de oren kan helpen om oorsmeerophoping te voorkomen. Let wel op dat dit op een veilige manier gebeurt, om schade aan het binnenoor te voorkomen.
 • Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl draagt bij aan een goed gehoor. Dit omvat een gebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en het vermijden van overmatig gebruik van alcohol en tabak.
 • Raadpleeg specialisten: Het is altijd een goed idee om uw gehoor regelmatig te laten testen door een specialist, vooral als u in een lawaaierige omgeving werkt.

 

Bij Ronell, als experts in gehoorbescherming, begrijpen we het belang van deze gewoontes en bieden we specifieke tips en producten aan om uw gehoor optimaal te beschermen. Meer informatie hierover vindt u in de volgende alinea.

 

werkmannen in Dordrecht

 

Ronell als startpunt voor een veilige werkplek zonder gehoorschade

Bij Ronell staat het creëren van de best mogelijke bescherming voor medewerkers centraal. We kiezen voor effectieve oplossingen om gehoorschade op de werkplek te voorkomen. Een van onze meest effectieve producten zijn otoplastieken, op maat gemaakte oordoppen die nauwkeurig aansluiten op uw specifieke werksituatie.

 

Onze aanpak bestaat uit verschillende stappen om ervoor te zorgen dat u de optimale gehoorbescherming krijgt:

 1. Geluids- en oormeting: We starten met een grondige meting van het geluidsniveau en een oormeting. Hierdoor bepalen we welk type otoplastiek en welk filter het meest geschikt is voor uw situatie.
 2. Productie: De otoplastieken worden vervaardigd in ons eigen laboratorium, gebruikmakend van geavanceerde 3D-technologie. Dit garandeert een perfecte pasvorm en optimaal comfort.
 3. Persoonlijke instructie: Wij komen persoonlijk langs op uw locatie om instructies te geven over het gebruik van de otoplastieken en om de kwaliteit ervan te testen. U ontvangt van ons een pasvormgarantie van twee jaar, een bewijs van onze toewijding aan kwaliteit en veiligheid.
 4. Creëren van draagvlak: Wij begrijpen het belang van draagvlak onder medewerkers voor het succesvol implementeren van gehoorbescherming. Met onze toolboxen organiseren we sessies op uw werkplek om medewerkers te informeren en te motiveren.
 5. Gratis lektesten: Om de kwaliteit van onze producten te waarborgen, bieden we gratis lektesten aan. We controleren regelmatig of de bescherming nog steeds voldoet aan de hoogste normen.

 

Maak een afspraak voor full-service gehoorbescherming

Wilt u de voordelen ervaren van onze full-service gehoorbescherming en uw werkplek veiliger maken? Neem dan contact op met Ronell voor een afspraak. Bij ons komt u niet voor onverwachte kosten te staan. Of het nu gaat om voorrijkosten, lektesten of vervanging, wij zorgen dat alles transparant en duidelijk is.

Wij helpen u graag

In elke regio van Nederland vindt u onze ervaren adviseurs, die klaarstaan met maatwerkoplossingen die specifiek op uw behoeften zijn afgestemd. Dichtbij, toegankelijk en altijd gericht op het bieden van de beste bescherming voor uw gehoor.

Direct contact met één van onze adviseurs?

+31 184 434 440
info@ronell.com