Kun je afgekeurd worden met tinnitus?

Categorie:

Heeft u last van tinnitus, die nooit eindigende piep, zoem of ruis in uw oren, en vraagt u zich af hoe dit uw professionele toekomst beïnvloedt? Misschien heeft u zich wel eens afgevraagd: “Kan ik afgekeurd worden voor werk vanwege mijn tinnitus?” Laten we dit onderwerp eens onder de loep nemen en u wat helderheid bieden.

 

Een uitdaging, geen eindstation

Eerst en vooral, tinnitus kan zeker een uitdaging vormen in uw professionele leven. Het kan concentratie moeilijker maken, communicatie belemmeren en in sommige gevallen zelfs uw algehele welzijn op het werk beïnvloeden. Maar, en dit is belangrijk, het is zelden een directe reden voor arbeidsongeschiktheid op zich.

 

De “beoordeling”

In Nederland wordt arbeidsongeschiktheid beoordeeld door het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Zij kijken naar wat u nog wél kunt, in plaats van wat u niet meer kunt. Het gaat erom in hoeverre uw tinnitus uw vermogen om te werken beïnvloedt en of er passende werkzaamheden gevonden kunnen worden die aansluiten bij uw situatie.

 

Aanpassing en ondersteuning

Voordat er ook maar gesproken wordt over afkeuring, zijn er tal van aanpassingen en ondersteuningsmogelijkheden die uw werkgever samen met u kan verkennen. Denk aan geluidsdempende maatregelen, flexibele werktijden of zelfs een aangepaste werkplek. Het idee is om een werkomgeving te creëren waarin u met uw tinnitus kunt functioneren, niet om u direct uit te sluiten van het arbeidsproces.

tevreden werken ondanks herrie

 

Communicatie: praat erover

Openheid over uw tinnitus is cruciaal. Door het gesprek aan te gaan met uw werkgever en collega’s, kunt u bewustzijn creëren rond uw situatie. Dit is de basis voor begrip, aanpassingen op de werkvloer en, indien nodig, een re-integratietraject dat rekening houdt met uw tinnitus.

 

Wat als werken echt niet meer gaat?

Mocht uw tinnitus dusdanig belemmerend zijn dat werken, ondanks alle aanpassingen, niet langer haalbaar is, dan komt een beoordeling door het UWV in beeld. Zij zullen kijken naar uw resterende arbeidsvermogen en op basis daarvan bepalen of u in aanmerking komt voor een uitkering. Belangrijk is dat dit altijd een laatste redmiddel is, na het uitputten van alle mogelijke aanpassingen en ondersteuningen.

 

Conclusie: Tinnitus is een uitdaging, geen definitief nee

Kortom, tinnitus leidt niet automatisch tot afkeuring voor werk. Het is een uitdaging die vraagt om creatieve oplossingen en aanpassingen, zowel van u als van uw werkgever. Met de juiste ondersteuning en aanpassingen kunt u nog steeds een waardevolle bijdrage leveren aan de arbeidsmarkt. Onthoud: u bent meer dan uw tinnitus. Uw vaardigheden, ervaring en inzet zijn wat u definieert op de werkvloer, niet de piep in uw oren.

Deel dit bericht via:

Recente berichten:

Social media

Direct contact met één van onze adviseurs?

+31 184 434 440
info@ronell.com