Alles over Tinnitus en werk

Alles over tinnitus en werk

Wat is tinnitus? Tinnitus is een veelvoorkomende aandoening waarbij een persoon geluid hoort dat niet door een externe bron wordt veroorzaakt. Dit ‘fantoomgeluid’ kan variëren van een lichte zoem tot een constant rinkelend, klikkend, of suizend in de oren. Hoewel tinnitus op zichzelf geen ziekte is, fungeert het vaak als een symptoom van iets anders, zoals gehoorverlies, oorletsel of een circulatoir systeemprobleem.

Hoe kan werk tinnitus veroorzaken of verergeren?

Op de werkplek zijn er talrijke factoren die tinnitus kunnen veroorzaken of verergeren. Langdurige blootstelling aan lawaai is een van de meest voorkomende oorzaken van tinnitus. In industrieën zoals de bouw, productie of muziekindustrie, waar hoge decibelniveaus de norm zijn, lopen werknemers een aanzienlijk risico. Zelfs in kantooromgevingen kan tinnitus ontstaan of verergeren door stress, slechte ergonomie, of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Het is cruciaal om te begrijpen dat tinnitus niet alleen een fysieke aandoening is; het kan ook psychologische effecten hebben, zoals concentratieproblemen en slaapstoornissen, die de werkprestaties en algemene levenskwaliteit kunnen beïnvloeden. Daarom is het van belang dat zowel werknemers als werkgevers zich bewust zijn van de risico’s en de stappen die genomen kunnen worden om tinnitus te voorkomen en te beheersen.

In de volgende secties zullen we dieper ingaan op de impact van tinnitus op de werkvloer, de risicofactoren in verschillende industrieën, en hoe otoplastieken en andere vormen van gehoorbescherming kunnen helpen om deze aandoening te voorkomen of de symptomen te beheersen.

 

tinnitus op de werkvloer

 

Tinnitus belemmert actief uw werk

Tinnitus kan een verlammende invloed hebben op de werkprestaties. Werknemers die kampen met deze aandoening ervaren vaak moeilijkheden met concentratie, communicatie en het uitvoeren van dagelijkse taken. Het constante geluid kan de aandacht afleiden, wat leidt tot fouten en een verminderde productiviteit. In werkomgevingen waar precisie en aandacht voor detail essentieel zijn, kan tinnitus de werkveiligheid in gevaar brengen. Bovendien kan het gehoorverlies dat vaak gepaard gaat met tinnitus, de communicatie met collega’s en klanten bemoeilijken, wat essentieel is voor een effectieve samenwerking en klanttevredenheid.

De relatie tussen tinnitus en stress op de werkplek is tweeledig; niet alleen kan stress tinnitus verergeren, maar tinnitus kan ook een bron van significante stress worden. Werknemers met tinnitus kunnen hogere niveaus van werkgerelateerde stress ervaren, wat kan leiden tot angst, irritatie en zelfs depressie. Deze emotionele en psychologische belasting kan het welzijn van de werknemer ernstig aantasten en bijdragen aan een hoger ziekteverzuim. Het is daarom van cruciaal belang dat werkgevers een ondersteunende omgeving bieden en maatregelen nemen om stress op de werkplek te verminderen, wat op zijn beurt kan helpen bij het beheersen van tinnitus-symptomen.

 

vrouw met hoofdpijn door tinnitus

 

Werkt u in de bouw of industrie? Let dan extra goed op

In sectoren waar lawaai een constante factor is, zoals de bouw en zware industrie, is de kans op het ontwikkelen van lawaai-geïnduceerde tinnitus significant hoger. Machines, zware apparatuur en bouwwerkzaamheden kunnen geluidsniveaus produceren die ver boven de veilige grenzen liggen.

Welke beroepen lopen het hoogste risico?

Bepaalde beroepen lopen een hoger risico op tinnitus vanwege de aard van het werk en de omgeving waarin het wordt uitgevoerd. We maakten een overzicht van de meest risicovolle beroepen betreft tinnitus.

Beroep Risicofactor(en)
Bouwvakkers Langdurige blootstelling aan hoge decibelniveaus van machines en gereedschappen.
Muzikanten Blootstelling aan harde muziek tijdens repetities en optredens.
Fabrieksarbeiders Constante omgevingslawaai van machines en productielijnen.
Luchtvaartpersoneel Motorlawaai en drukveranderingen, vooral voor grondpersoneel en piloten.
Militair personeel Blootstelling aan explosies, vuurwapens en zware apparatuur.
Landbouwers Gebruik van luidruchtige landbouwmachines z

 

Door het implementeren van gehoorbeschermingsprogramma’s en het verstrekken van de juiste otoplastieken kan het risico op tinnitus aanzienlijk worden verminderd.

 

Werkt u in een luide omgeving?

Voorkom tinnitus te allen tijde. Voorkomen is echt beter dan genezen. Juist met chronische aandoeningen zoals oorsuizen, kunt u beter vandaag nog stappen zetten.

Tinnitus kunt u voorkomen met otoplastieken

Gehoorbescherming helpt niet alleen het risico op gehoorverlies en aandoeningen zoals tinnitus te verminderen, maar draagt ook bij aan een hogere concentratie en werkprestaties. Otoplastieken, oftewel op maat gemaakte oordoppen, bieden bescherming omdat ze specifiek zijn ontworpen voor de unieke contouren van elk individueel oor.

Ronell biedt een divers assortiment aan otoplastieken, geschikt voor verschillende sectoren en behoeften. De Acrylic Protector is gemaakt van duurzaam harsmateriaal en is de meest gebruikte variant, beschikbaar met zes verschillende filters voor gepersonaliseerde bescherming. Voor extra comfort is de Silicon Protector ontworpen, die door het zachte siliconenmateriaal ideaal is voor langdurig gebruik. Specifieke communicatiebehoeften worden vervuld door de Communicator, die een ingebouwde speaker heeft, perfect voor omgevingen waar communicatie cruciaal is zonder blootstelling aan lawaai. Voor de voedingsindustrie is er de Food-proof Protector, detecteerbaar en veilig voor gebruik in voedselverwerkende omgevingen. Daarnaast biedt Ronell de innovatieve Aftershokz headset, die geluid overbrengt via botgeleiding, ideaal voor gebruik in combinatie met gehoorbescherming.

 

vrouw met tinnitus op de werkvloer

 

Waarom kiezen voor een lokale gehooradviseur?

Ronell onderscheidt zich door een full-servicepakket aan te bieden. Klanten genieten van het gemak van een ervaren adviseur in de regio, aanmeten en controle op locatie zonder extra kosten, gratis periodieke lektesten, en een garantie van twee jaar op lekkage.

Deze voordelen, samen met de integratie van slimme filters die optimale demping en spraakverstaanbaarheid bieden, maken Ronell’s otoplastieken een topkeuze voor bedrijven die de veiligheid en het welzijn van hun werknemers serieus nemen.

 

Voorkom tinnitus op de werkvloer

Omdat genezen niet mogelijk is, roepen we: 'Voorkomen!'

Direct contact met één van onze adviseurs?

+31 184 434 440
info@ronell.com