Otoplastieken bouw

Otoplastieken Bouw: Bescherming van het gehoor op de werkvloer

Werknemers in de bouw hebben dagelijks te maken met blootstelling aan harde geluiden. Dit kan leiden tot permanente gehoorschade, wat een grote impact kan hebben in het leven van werknemers.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om adequate gehoorbescherming te bieden. Een effectieve manier om gehoorbescherming te bieden is door middel van otoplastieken.

Op deze pagina leest u welke otoplastieken geschikt zijn voor de bouw en welke regelgeving er geldt.

Direct in contact komen? Maak een afspraak.

Wat zijn otoplastieken?

Otoplastieken zijn individueel gevormde gehoorbeschermers die in het oor worden gedragen. Ze worden op maat gemaakt om precies te passen in het oor van de drager en bieden daardoor een hoge mate van comfort en bescherming.

Otoplastieken zijn verkrijgbaar in verschillende dempingsniveaus, zodat ze geschikt zijn voor diverse werkomgevingen met verschillende geluidsniveaus.

Welke otoplastieken zijn geschikt voor de bouw?

In de bouwomgeving zijn gehoorbeschermers nodig die beschermen tegen hoge geluidsniveaus, zoals het geluid van zware machines en gereedschappen. Otoplastieken zijn hier zeer geschikt voor, omdat ze een hoog dempingsniveau kunnen bieden en toch comfortabel te dragen zijn.

In de bouwsector worden otoplastieken vaak gebruikt in combinatie met helmbevestigingen, zodat de otoplastieken veilig en stevig op hun plaats blijven zitten.

Er zijn verschillende soorten otoplastieken beschikbaar die geschikt zijn voor de bouw. Zo zijn er otoplastieken met een vlakke demping, die een gelijkmatige demping bieden over het gehele frequentiebereik. Dit maakt ze geschikt voor werkomgevingen met een breed scala aan geluidsniveaus.

Ook zijn er otoplastieken met een filter, die specifiek ontworpen zijn om hoge frequenties te dempen. Deze zijn bijvoorbeeld geschikt voor werkomgevingen met veel hoogfrequent geluid, zoals het geluid van slijpmachines.

Otoplastieken bouw

Regelgeving otoplastieken bouw

In Nederland zijn werkgevers verplicht om hun werknemers te beschermen tegen schadelijke geluiden. Dit is vastgelegd in de Arbowet en het Arbobesluit.

Als het geluidsniveau op de werkvloer boven de 80 decibel uitkomt, moet de werkgever gehoorbescherming aanbieden aan werknemers. Dit geldt ook voor werknemers in de bouw.

Werkgevers moeten ervoor zorgen dat de gehoorbescherming die ze aanbieden aan werknemers voldoet aan de eisen van de Europese norm EN 352-2. Deze norm bepaalt welke eisen er gesteld worden aan gehoorbescherming, zoals dempingsniveaus en minimale geluidsniveaus waarbij de gehoorbescherming effectief is.

Werkgevers moeten ook een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uitvoeren om vast te stellen welke werknemers blootgesteld worden aan schadelijke geluiden en welke maatregelen er nodig zijn om deze blootstelling te verminderen.

Dit kan bijvoorbeeld leiden tot veranderingen in de werkomgeving, zoals het verplaatsen van machines, of tot het aanbieden van gehoorbescherming, zoals otoplastieken.

Advies over gehoorbescherming? Maak een afspraak.

Comfort en andere voordelen van otoplastieken voor de bouw

In vergelijking met andere vormen van gehoorbescherming, zoals oorkappen, zijn otoplastieken minder zwaar en minder omvangrijk. Dit maakt ze ideaal voor werknemers in de bouw die vaak fysiek werk verrichten en die hun gehoorbescherming gedurende langere tijd moeten dragen.

Naast hun comfort en bescherming bieden otoplastieken ook andere voordelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld worden uitgerust met communicatiesystemen, waardoor werknemers met elkaar kunnen blijven praten terwijl ze beschermd blijven tegen schadelijke geluiden.

Andere vormen van gehoorbescherming

Naast otoplastieken zijn er ook andere vormen van gehoorbescherming beschikbaar voor werknemers in de bouwsector. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Oorkappen
  • Wegwerp oordopjes
  • Herbruikbare oordopjes

Oorkappen

Dit zijn grote oorschelpen die het gehele oor bedekken. Ze zijn zeer effectief in het dempen van geluid, maar kunnen zwaar en ongemakkelijk zijn om gedurende langere tijd te dragen.

Oorkappen worden vaak gebruikt in omgevingen waar sprake is van zeer hoge geluidsniveaus, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van kettingzagen.

Wegwerp oordopjes

Dit zijn kleine, schuimachtige oordopjes die in het oor worden gestoken. Ze zijn zeer eenvoudig te gebruiken en bieden een goede bescherming tegen schadelijke geluiden. Ze zijn echter minder duurzaam dan andere vormen van gehoorbescherming en moeten regelmatig worden vervangen.

Herbruikbare oordopjes

Dit zijn vergelijkbaar met wegwerp oordopjes, maar zijn gemaakt van duurzamere materialen en kunnen meerdere keren worden gebruikt. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en kunnen worden opgeborgen in een draagbaar doosje voor gemakkelijk transport.

Kiezen van de juiste gehoorbescherming voor de bouw

Het kiezen van de juiste vorm van gehoorbescherming hangt af van verschillende factoren, zoals de specifieke werkomgeving, de duur van de blootstelling aan schadelijke geluiden en het comfort van de werknemer.

Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun werknemers de juiste gehoorbescherming dragen en dat deze voldoet aan de geldende normen en richtlijnen.

Otoplastieken bouw

Laat u adviseren over de mogelijkheden van otoplastieken voor de bouwsector!

Bent u op zoek naar geschikte otoplastieken voor de bouwsector? Bij Ronell kunt u terecht voor deskundig advies en hoogwaardige gehoorbescherming op maat.

Onze specialisten hebben jarenlange ervaring en expertise op het gebied van gehoorbescherming en kunnen u helpen bij het vinden van de juiste oplossing voor uw specifieke situatie.

Onze producten voldoen aan alle geldende normen en richtlijnen en zijn van hoogwaardige kwaliteit.

Maatwerkoplossingen

Wij begrijpen dat elk individu verschillende behoeften heeft als het gaat om gehoorbescherming, daarom bieden we maatwerkoplossingen die perfect aansluiten bij de anatomie van het oor van uw medewerker.

Onze otoplastieken worden op maat gemaakt voor de individuele gebruiker en bieden niet alleen uitstekende bescherming tegen schadelijke geluiden, maar ook een hoog niveau van comfort en gebruiksgemak.

Neem contact op!

Onze experts staan klaar om u te helpen bij het vinden van de juiste gehoorbescherming voor uw specifieke behoeften en om ervoor te zorgen dat u en uw werknemers veilig en comfortabel kunnen werken in een lawaaierige omgeving. Maak een afspraak via het formulier op deze pagina.

Direct contact met één van onze adviseurs?

+31 184 434 440
info@ronell.com