Test zelf op gehoorschade

Heb ik gehoorschade? Doe deze testen

Gehoorschade is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Het kan ontstaan door diverse oorzaken, zoals blootstelling aan lawaai, leeftijdsgebonden slijtage, infecties, of zelfs genetische factoren.

Het belang van vroegtijdige detectie kan niet genoeg benadrukt worden, omdat onbehandelde gehoorschade niet alleen uw vermogen om te communiceren kan beïnvloeden, maar ook een significante impact kan hebben op uw algehele levenskwaliteit.

Vroegtijdige herkenning en actie kunnen helpen bij het beperken van de schade en, in sommige gevallen, het bieden van effectieve behandelingsopties.

Dit artikel is bedoeld om u te informeren over hoe u thuis op een eenvoudige manier kunt testen of u tekenen van gehoorschade vertoont. Door alert te zijn op de eerste signalen, kunt u stappen ondernemen om uw gehoor te beschermen en, indien nodig, professioneel advies in te winnen.

De eerste symptomen zijn

Gehoorschade kan zich op verschillende manieren manifesteren en de symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. Het herkennen van deze symptomen is een cruciale stap in het vroegtijdig vaststellen van gehoorschade. Hieronder vindt u een lijst met symptomen die kunnen wijzen op gehoorschade:

  • U merkt dat u gesprekken in lawaaierige omgevingen moeilijk kunt volgen of dat u vaak vraagt om dingen te herhalen.
  • U heeft de behoefte om het volume van televisie, radio, of muziekspelers hoger te zetten dan gebruikelijk om deze goed te kunnen horen.
  • Een aanhoudend suizen, rinkelen, of ander geluid in de oren dat niet veroorzaakt wordt door een externe bron.
  • U vindt het lastig om hoge tonen te horen of onderscheid te maken tussen hoge geluiden.
  • U heeft problemen met het verstaan van mensen wanneer zij spreken, vooral als er meerdere personen tegelijkertijd spreken.
  • U ervaart vermoeidheid of stress bij het luisteren, omdat u extra inspanning moet leveren om te horen wat er wordt gezegd.

 

Indien u een of meerdere van deze symptomen ervaart, is het aan te raden om verder onderzoek te doen of een gehoortest te overwegen. Hoewel deze symptomen niet altijd duiden op ernstige gehoorschade, kunnen ze wel indicatief zijn voor het begin van gehoorverlies. Vroegtijdige detectie en behandeling kunnen een groot verschil maken in het behoud en de verbetering van uw gehoor.

 

Zelf thuis testen

Om thuis op een toegankelijke wijze uw gehoor te testen, zijn er verschillende methodes die u kunt gebruiken. Deze tests kunnen een eerste indicatie geven of er mogelijk sprake is van gehoorschade. Het is belangrijk om te onthouden dat deze methodes niet de plaats innemen van een professionele gehoortest, maar wel nuttig kunnen zijn voor een eerste beoordeling.

Online Gehoortests

Er zijn diverse online platforms en apps beschikbaar die gehoortests aanbieden. Deze tests gebruiken meestal een reeks tonen van verschillende frequenties en volumes om uw gehoorscherpte te beoordelen. U wordt gevraagd aan te geven of u de tonen kunt horen, wat een indicatie kan geven van uw gehoorvermogen.

Zorg voor een rustige omgeving en gebruik goede kwaliteit hoofdtelefoons voor het meest accurate resultaat.

 

Hier kunt u online gehoortests doen:

 

De hoge frequentie geluidstest

Jongere oren kunnen over het algemeen hogere frequenties horen dan oudere oren. U kunt zelf een test uitvoeren door geluidsbestanden af te spelen die hoge frequenties bevatten, welke u online kunt vinden.

Hoe te doen: Speel verschillende geluidsbestanden af met toenemende frequenties en noteer tot welke frequentie u het geluid kunt horen.
Let op: Deze methode geeft slechts een ruwe indicatie en is afhankelijk van de kwaliteit van uw afspeelapparatuur.

Dit kan gemakkelijk via YouTube:

Hoe oud is mijn gehoor, hoortest

 

man doet gehoortest

 

De Fluistertest

Een eenvoudige manier om uw gehoor te testen is door middel van de fluistertest, die u met hulp van iemand anders kunt uitvoeren.

Stappen: Sta of zit ongeveer 1,5 tot 3 meter van de persoon vandaan met één oor naar hen toegekeerd en het andere oor afgedekt. Laat de persoon op verschillende volumes fluisteren, van zacht tot normaal spreekvolume, en probeer te herhalen wat gezegd wordt.

Evaluatie: Moeite met het verstaan van de gefluisterde woorden kan duiden op gehoorverlies.

 

Beperkingen van thuis testen

Het is cruciaal om te erkennen dat deze thuistests beperkingen hebben. Ze kunnen niet alle vormen van gehoorschade detecteren en zijn geen vervanging voor een professionele gehoortest bij een audioloog of KNO-arts. Als uw thuistest wijst op mogelijke gehoorschade, of als u zorgen heeft over uw gehoor, is het belangrijk om professioneel advies in te winnen.

Door deze methodes toe te passen, kunt u thuis een basisbeoordeling van uw gehoor uitvoeren. Deze tests kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van gehoorschade, waardoor u de nodige stappen kunt ondernemen om verdere schade te voorkomen of te beperken.

Direct contact met één van onze adviseurs?

+31 184 434 440
info@ronell.com