Oplossingen Gehoorschade

Zijn er oplossingen voor gehoorschade?

Gehoorschade, vaak onzichtbaar en onopgemerkt, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor uw dagelijks leven. Het treedt op wanneer de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Deze microscopische haren zijn essentieel voor het opvangen van geluidsgolven en het doorsturen van de juiste signalen naar onze hersenen.

De oorzaken van gehoorschade variëren. Het kan een natuurlijk gevolg zijn van veroudering, maar in veel gevallen is de schade te wijten aan overmatige blootstelling aan hard geluid. Dit kan zowel een incidentele blootstelling aan extreem hard geluid zijn, als langdurige blootstelling aan minder intense geluiden. Wanneer deze trilharen blootgesteld worden aan overmatig lawaai, raken ze overbelast en kunnen ze breken of beschadigen. Dit resulteert in het vermogen van het oor om geluiden correct te verwerken, wat kan leiden tot gehoorverlies, ruis of een constant piepend geluid, ook bekend als tinnitus.

Het is belangrijk te beseffen dat geluidsschade al kan optreden bij blootstelling aan geluiden vanaf 80 decibeleen niveau dat veel lager is dan velen zich realiseren. Regelmatige blootstelling aan dergelijke geluidsniveaus, zeker in een werkomgeving, kan leiden tot onomkeerbare gehoorschade.

Bij Ronell begrijpen we de ernst van dit probleem en zijn we toegewijd aan het voorkomen ervan. Lees verder om meer te ontdekken over onze op maat gemaakte oplossingen en hoe u uzelf en uw werkomgeving kunt beschermen tegen de risico’s van gehoorschade.

Welke typen gehoorschade kennen we?

Het is belangrijk om bewust te zijn van de verschillende typen gehoorschade. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en uitdagingen. Hieronder belichten we enkele veelvoorkomende vormen:

Tinnitus

Dit is wellicht de meest bekende vorm van gehoorschade. Het manifesteert zich als een aanhoudende piep, ruis, of zoemend geluid in de oren, zelfs in stilte. Tinnitus kan leiden tot concentratieproblemen en verstoring van de slaap.

Distortie

Bij deze vorm van gehoorschade worden geluiden vervormd waargenomen. Helderheid gaat verloren, wat het moeilijk maakt om gesprekken te volgen, vooral in rumoerige omgevingen.

Hyperacusis

Hierbij is er sprake van een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde frequenties en geluidsniveaus. Alledaagse geluiden kunnen als ongewoon hard of storend worden ervaren.

Langdurige blootstelling aan lawaai kan leiden tot een cumulatief effect, waarbij de gehoorschade geleidelijk toeneemt en uiteindelijk permanente schade veroorzaakt. We noemen dit ook wel het stapeleffect.

Naast deze specifieke typen gehoorschade is het ook belangrijk om te kijken naar de rol van levensstijl. Een gezonde levensstijl kan positief bijdragen aan het behoud van een goed gehoor. Dit omvat een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van overmatige blootstelling aan lawaai. Daarentegen kan een ongezonde levensstijl, zoals roken, overmatig alcoholgebruik en gebrek aan lichaamsbeweging, de kans op gehoorschade vergroten en bestaande problemen verergeren.

Bij Ronell erkennen we het belang van zowel preventie als bewustwording. Door deze aspecten te belichten, streven wij ernaar u de beste bescherming en advies te bieden om uw gehoor te beschermen en te behouden.

 

Is gehoorschade te genezen?

Gehoorschade is onomkeerbaar, punt. Er is momenteel geen genezing mogelijk voor gehoorschade. Eenmaal beschadigd, hebben de trilharen in het binnenoor geen herstelvermogen, wat betekent dat de schade permanent is.

Het is belangrijk om te begrijpen dat zelfs een geluidsniveau van 80 decibel, wat niet extreem luid lijkt, schadelijk kan zijn bij langdurige blootstelling. Regelmatig luisteren naar geluiden van dit niveau kan geleidelijk leiden tot gehoorschade. Nog alarmerender is het feit dat een enkele blootstelling aan een zeer luid geluid, zoals 120 decibel, onmiddellijk blijvende schade kan veroorzaken.

Op de werkvloer zijn deze risico’s aanzienlijk. Neem bijvoorbeeld het gebruik van een cirkelzaag, die geluidsniveaus van ongeveer 105 decibel kan produceren. Dit is ruim boven de veilige drempel. Evenzo, bij de politie, kan het afvuren van een wapen geluidsniveaus van meer dan 140 decibel bereiken – ver boven de drempel voor directe gehoorschade.

Gezien de permanente aard van gehoorschade, ligt de nadruk bij Ronell op preventie. Het is van vitaal belang om bewust te zijn van de risico’s en de juiste maatregelen te nemen om uw gehoor te beschermen, vooral in omgevingen waar blootstelling aan hoge geluidsniveaus onvermijdelijk is. Wij bieden op maat gemaakte oplossingen en advies om uw gehoor veilig te houden in elke situatie.

 

met oorproblemen bij de arts

Voorkomen? Wij helpen u graag

Het voorkomen van gehoorschade begint met een goed begrip van de geluidsomgeving op uw werkplek. Bij Ronell Gehoorexperts zijn we erop gericht om deze cruciale eerste stap voor u te vereenvoudigen. Onze lokale gehooradviseurs zijn uitgerust om ter plaatse nauwkeurige geluidsmetingen uit te voeren. Op basis van deze metingen adviseren wij u over de meest effectieve gehoorbescherming, specifiek afgestemd op uw situatie.

Een sleutelaspect van onze service is het aanbieden van op maat gemaakte otoplastieken. Deze op maat gemaakte oordoppen worden vervaardigd met verschillende soorten filters, afhankelijk van de specifieke behoeften van uw werkomgeving.

Bij Ronell begrijpen we ook het belang van draagcomfort en acceptatie door medewerkers. Niet iedereen is enthousiast over het idee om de hele dag gehoorbescherming te dragen. Daarom zetten we in op moderne en comfortabele beschermingsoplossingen, vervaardigd in ons eigen laboratorium. We gebruiken diverse duurzame materialen, van hars tot siliconen, en bieden zowel harde als zachte opties aan. Onze otoplastieken kunnen ook worden uitgerust met communicatietechnologie, waardoor u gemakkelijk kunt communiceren met collega’s, zelfs in lawaaierige omgevingen.

 

gehoorpijnen

 

Om het draagvlak onder werknemers te vergroten, bieden we toolbox-meetings aan op locatie. Tijdens deze sessies bespreken we specifieke vraagstukken en bieden we oplossingen die niet alleen effectief zijn, maar ook comfortabel om te dragen.

Wij nodigen u uit om contact op te nemen met Ronell Gehoorexperts als het voorkomen van gehoorschade ook voor u een prioriteit is. Of het nu gaat om een klein team of een groot bedrijf, het beschermen van het gehoor staat bij ons altijd voorop.

Maak het niet erger - Kies voor gehoorbescherming 👂🏻

Met een vast aanspreekpunt in uw regio, staan wij altijd klaar om u te voorzien van de beste gehoorbeschermingsoplossingen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een veiligere en gezondere werkomgeving.

Direct contact met één van onze adviseurs?

+31 184 434 440
info@ronell.com