Tips om gehoorschade te voorkomen

7 Tips om gehoorschade te voorkomen op de werkvloer

Gehoorschade is een veelvoorkomend probleem dat vaak onderschat wordt, met potentieel levenslange gevolgen. In de dynamische werkomgeving van vandaag is het risico op gehoorschade aanzienlijk, vooral in sectoren zoals de bouw, scheepvaart, maritieme sector, en zelfs bij de politie. Opmerkelijk genoeg lopen werknemers ook risico in minder voor de hand liggende werkomgevingen, zoals bij overheidsinstellingen.

Waarom is gehoorbescherming zo cruciaal? Langdurige blootstelling aan lawaai kan leiden tot onomkeerbare gehoorschade, met symptomen zoals tinnitus (oorsuizen), gehoorverlies, en zelfs mentale gezondheidsklachten. Het sluipende karakter van gehoorschade maakt het een verraderlijk risico. En let op: vaak wordt het pas opgemerkt als het te laat is.

Bij Ronell begrijpen we de ernst van dit probleem. Als gehoorexperts met een landelijk bereik in Nederland, richten we ons op het informeren en beschermen van werknemers tegen de risico’s van gehoorschade. In dit artikel delen we essentiële tips en inzichten om gehoorschade op de werkvloer te voorkomen, gebaseerd op de nieuwste onderzoeken en onze uitgebreide ervaring in het veld.

7 tips om gehoorschade te voorkomen op de werkvloer

Tip 1: Draag gehoorbescherming

Gebruik oordoppen of gehoorkappen in lawaaierige omgevingen. Dit is vooral cruciaal in de bouwsector of bij werkzaamheden met luidruchtige machines.

Tip 2: Toch lawaai? Zo kort mogelijk graag

Stel limieten aan de tijd die je doorbrengt in een lawaaierige omgeving. Plan regelmatige pauzes om je oren rust te geven.

Tip 3: Weet hoeveel herrie er überhaupt is

Gebruik geluidsmeters om de geluidsintensiteit te meten. Dit helpt bij het herkennen van potentieel schadelijke niveaus.

Tip 4: Investeer in minder herriemakende machines

Investeer in machines en gereedschappen die minder lawaai produceren, wat vooral relevant is in de maritieme sector en scheepvaart.

Tip 5: Zorg ervoor dat iedereen zich bewust is van de risico’s

Zorg voor trainingen over gehoorbescherming en de risico’s van gehoorschade. Bewustwording is de eerste stap naar preventie.

Tip 6: Denk aan de akoestiek

Voer waar mogelijk aanpassingen in de werkomgeving door, zoals geluidsabsorberende panelen, om de algehele geluidsniveaus te verminderen.

Tip 7: Controleer regelmatig het gehoor

Laat het gehoor regelmatig controleren, vooral als je in een risicovolle sector werkt zoals bij de politie of in lawaaierige overheidsinstellingen.

Gehoorschade is een ernstige aandoening die vaak onomkeerbaar is. Daarom is het van essentieel belang om gehoorschade te allen tijde te voorkomen. Het is niet alleen een kwestie van persoonlijke gezondheid, maar ook van professionele verantwoordelijkheid en welzijn op de lange termijn. Door proactieve maatregelen te nemen en bewust te blijven van de risico’s, kunnen we ons gehoor beschermen en de kwaliteit van ons leven en werk behouden.

 

tips over gehoor beschermen

 

Voorkomen, want niet te genezen

Het gezegde “voorkomen is beter dan genezen” is nergens zo waar als bij gehoorbescherming. Met de hedendaagse technologieën zijn er geavanceerde oplossingen beschikbaar die effectief beschermen tegen gehoorschade.

Laten we eerst kijken naar de verschillende geluidsniveaus in diverse sectoren:

Sector Gemiddelde Decibelniveaus
Bouw 80 – 100 dB
Scheepvaart 75 – 100 dB
Maritieme Industrie 70 – 90 dB
Politie (b.v. schietoefeningen) 100 – 140 dB
Overheid (stedelijke omgeving) 60 – 80 dB

 

Nu de verschillende geluidsniveaus duidelijk zijn, is het belangrijk om de juiste gehoorbescherming te kiezen. Otoplastieken, op maat gemaakte oordoppen, zijn hier een uitstekende keuze. Bij Ronell bieden we diverse soorten otoplastieken:

 

  • Otoplastieken van hard materiaal: Deze bieden robuuste bescherming, ideaal voor extreem lawaaierige omgevingen.
  • Otoplastieken van zachtere siliconen: Voor comfort tijdens langdurig gebruik, perfect voor een hele werkdag.
  • Otoplastieken met communicatieoplossingen: Ideaal voor omgevingen waar communicatie essentieel is, zoals bij de politie of in de scheepvaart.
  • Detecteerbare otoplastieken: Speciaal ontworpen voor de voedingsindustrie, waar veiligheid voorop staat en de otoplastieken niet ‘kwijt’ mogen geraken in het voedselproces.

 

Bij Ronell begrijpen we dat elke werkomgeving uniek is. Daarom bieden we een intake op uw werkvloer aan om de exacte behoeften vast te stellen. Zo kunnen we bepalen welke filters en welk type otoplastieken het meest geschikt zijn voor uw specifieke situatie. Deze persoonlijke aanpak garandeert de beste bescherming en draagcomfort voor elke werknemer.

Onze belangrijkste tip: Trek snel een Ronelll Gehooradviseur aan zijn jasje

Bij Ronell staat één ding voorop: het voorkomen van gehoorschade. Onze belangrijkste tip is dan ook eenvoudig maar essentieel: draag gehoorbescherming. Maar we gaan verder dan dat. We begrijpen het belang van het creëren van bewustzijn en draagvlak onder werknemers. Daarom bieden we niet alleen producten, maar ook een compleet ondersteuningspakket.

Met onze diverse voorlichtingsposters, interactieve toolbox-sessies en persoonlijke intakes op locatie, helpen we niet alleen bij het kiezen van de juiste gehoorbescherming, maar ook bij het overtuigen van uw personeel van het belang hiervan. Ons doel is om een veilige werkomgeving te creëren waarin iedereen zich bewust is van de risico’s van gehoorschade.

Bovendien beschikt Ronell over een eigen laboratorium, uitgerust met geavanceerde 3D-printtechnologie. Hiermee maken we otoplastieken die perfect passen, zonder geluidslekken en met optimaal draagcomfort. Zo comfortabel dat ze een hele werkdag – of langer – gedragen kunnen worden. Dit draagt bij aan een groter draagvlak onder werknemers.

Veiligheid is onze prioriteit, daarom bieden we ook twee jaar gratis lektesten aan. We zorgen ervoor dat uw gehoorbescherming altijd optimaal functioneert. Onze regionale hooradviseurs staan klaar om u snel en effectief van dienst te zijn. We blijven betrokken en polsen regelmatig hoe het gaat, om zo de veiligheid op uw werkvloer te waarborgen.

Bij Ronell zijn we trots op onze samenwerking met grote overheidsinstanties en vooraanstaande bedrijven in de bouwsector. We zijn er klaar voor om ook met uw werksituatie aan de slag te gaan. Het in kaart brengen van gehoorrisico’s en het nemen van proactieve stappen is essentieel. Wij staan klaar om u hierbij te helpen, voor uw eigen veiligheid en welzijn.

 

tips bij gehoorbeschermers

Bescherm zo snel mogelijk uw oren

Gehoorschade is niet te genezen. Daarom is voorkomen het devies. Benieuwd wat u kunt doen met gehoorbescherming?

Direct contact met één van onze adviseurs?

+31 184 434 440
info@ronell.com