Gehoorschade is onomkeerbaar – Ken de risico’s

Categorie:

Op de werkvloer worden werknemers regelmatig blootgesteld aan geluidsoverlast, wat een aanzienlijk risico op gehoorschade met zich meebrengt. Langdurige blootstelling aan lawaai, chemische stoffen en trillingen kan leiden tot gehoorverlies en andere auditieve problemen. Om dit te voorkomen, is het essentieel om de juiste maatregelen te nemen en gehoorbescherming te gebruiken.

Dit blog richt zich op het belang van het beschermen van het gehoor op de werkvloer en introduceert een effectieve oplossing in de vorm van professionele otoplastieken, zoals die van Ronell. Otoplastieken bieden op maat gemaakte gehoorbescherming die zowel comfortabel als effectief is bij het verminderen van geluidsdrempels, terwijl ze nog steeds belangrijke omgevingsgeluiden doorlaten.

>> Bekijk Otoplastieken van Ronell

 

Levensduur otoplastieken

Welke risico’s zijn er voor het gehoor?

Op de werkvloer zijn er verschillende risico’s op gehoorschade waar werknemers aan kunnen worden blootgesteld. Enkele van de belangrijkste risico’s zijn:

Lawaai!

Blootstelling aan langdurig of extreem lawaai is een veelvoorkomende oorzaak van gehoorschade op de werkvloer. Dit kan voorkomen in industrieën zoals de bouw, de metaalbewerking, de luchtvaart, de scheepvaart, de landbouw en de muziekindustrie. Machines, gereedschappen, motoren, ventilatiesystemen en andere apparatuur kunnen geluidsniveaus produceren die schadelijk zijn voor het gehoor.

Toch blijven communiceren op de werkvloer tijdens herrie? Kies dan voor oordoppen met een communicatie-oplossing.

Chemische stoffen die het gehoor aantasten

Sommige chemische stoffen kunnen schadelijk zijn voor het gehoor wanneer ze worden ingeademd, geabsorbeerd door de huid of via andere routes het lichaam binnenkomen. Blootstelling aan oplosmiddelen, zoals tolueen en styreen, of aan bepaalde metalen, zoals lood en kwik, kan gehoorschade veroorzaken.

Vibraties en trillingen zijn een groot risico

Langdurige blootstelling aan trillingen, zoals die veroorzaakt door zware machines, gereedschappen of voertuigen, kan gehoorverlies veroorzaken. Dit wordt vaak gezien in sectoren zoals de bouw, de mijnbouw, de landbouw en de transportsector.

Traumatische, plotse geluiden

Werknemers in bepaalde beroepen kunnen worden blootgesteld aan onverwachte luide geluiden, zoals explosies of geweerschoten. Dit kan acute gehoorschade veroorzaken, zoals een plotseling gehoorverlies of tinnitus (oorsuizen).

Bescherming begint op de werkvloer

Het is belangrijk dat werkgevers maatregelen nemen om werknemers te beschermen tegen deze risico’s. Dit kan onder meer het gebruik van gehoorbescherming, het regelen van geluidsniveaus, het verstrekken van training over gehoorbescherming en het minimaliseren van blootstelling aan schadelijke chemicaliën en trillingen omvatten. Werknemers moeten ook op de hoogte worden gebracht van de risico’s en zich bewust zijn van de juiste veiligheidsmaatregelen om gehoorschade te voorkomen.

 

ronell bij hard geluid

 

Wat valt er te ondernemen?

Om de oren te beschermen tegen geluidsoverlast op de werkvloer, is het gebruik van gehoorbeschermingsmiddelen, zoals otoplastieken, essentieel. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen ter preventie van gehoorschade.

1. Bewustwording

Wees bewust van de risico’s van geluidsoverlast op de werkvloer en het belang van gehoorbescherming. Begrijp dat langdurige blootstelling aan hoge geluidsniveaus gehoorschade kan veroorzaken. De arbeidsrisico’s zijn zelfs opgenomen in de hoogste categorie van arbeidsrisico’s volgens de Europese Unie. Als werkgever is het van groot belang dat de wet- en regelgeving hiervoor wordt nageleefd.

>> Lees meer over wet- en regelgeving omtrent gehoorschade

2. Risicobeoordeling

Voer een grondige risicobeoordeling uit om de bronnen van geluidsoverlast in je werkomgeving te identificeren. Meet de geluidsniveaus en bepaal welke maatregelen nodig zijn om de blootstelling aan geluid te verminderen.

3. Gehoorbeschermingsmiddelen

Kies de juiste gehoorbeschermingsmiddelen op basis van de specifieke behoeften van uw werkomgeving. Professionele otoplastieken, zoals die van Ronell, kunnen een effectieve oplossing zijn. Otoplastieken zijn op maat gemaakte gehoorbeschermers die comfortabel in het oor passen en geluidsdemping bieden terwijl ze omgevingsgeluid nog steeds doorlaten. Ze worden vaak gebruikt in lawaaierige werkomgevingen waar communicatie en waarschuwingssignalen belangrijk zijn.

4. Training en instructies

Zorg ervoor dat werknemers de juiste training en instructies krijgen over het correcte gebruik van gehoorbeschermingsmiddelen, inclusief otoplastieken. Leer hen hoe ze de otoplastieken correct inbrengen, verwijderen en onderhouden. Benadruk het belang van consistent gebruik van gehoorbescherming tijdens blootstelling aan geluid.

5. Onderhoud en vervanging

Otoplastieken en andere gehoorbeschermingsmiddelen moeten regelmatig worden geïnspecteerd, schoongemaakt en onderhouden volgens de instructies van de fabrikant. Controleer op slijtage of beschadigingen en vervang ze indien nodig.

6. Controle en naleving

Zorg ervoor dat er regelmatige controles worden uitgevoerd om te controleren of werknemers daadwerkelijk gehoorbescherming dragen en of deze adequaat functioneert. Moedig naleving aan en benadruk het belang van het beschermen van het gehoor.

 

 

Alles goed geregeld? Kies voor Ronell Gehooradviseurs

Waarom genoegen nemen met minder? Kies voor de meest gewaardeerde oordoppen, geliefd door werknemers overal ter wereld. Met meer dan 20 jaar ervaring en een eigen laboratorium zijn wij dé experts in het vinden van de perfecte otoplastieken voor uw situatie.

Met behulp van onze geavanceerde 3D-techniek creëren we een pasvorm die als gegoten zit. Comfortabel en met optimale demping bieden onze otoplastieken de ultieme bescherming. Verhoog de motivatie van uw medewerkers om gehoorbescherming te dragen en laat ze genieten van een geluidsvrije werkomgeving.

Onze toegewijde adviseurs staan klaar om u te helpen bij elke stap van de implementatie van gehoorbescherming op de werkvloer. Van de inventarisatie tot en met het creëren van draagvlak, wij denken graag met u mee. Bij ons hanteren we een all-in-prijs voor gegarandeerde gehoorbescherming. Geen verborgen kosten, geen gedoe. U kunt zich volledig richten op het beschermen van uw werknemers.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van hoogwaardige gehoorbescherming.

 

Deel dit bericht via:

Recente berichten:

Social media

Direct contact met één van onze adviseurs?

+31 184 434 440
info@ronell.com