Oordoppen op maat

Wanneer zijn oordoppen op maat verplicht?

Oordoppen op maat; van ongekend groot belang. Wellicht lijkt deze uitspraak een cliché, maar vooral hen die te weinig aandacht hebben gegeven aan gehoorbescherming zullen het graag van harte onderstrepen. Het voorkomt levenslang last van gehoorschade, zoals een piep in de oren of zelfs doofheid.

Alles wat je moet weten over oordoppen op maat vind je op deze pagina. We geven uitgebreid uitleg over het nut, de investering en het productieproces. Nog vragen na het lezen van alle informatie op deze pagina? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs.

Liever gelijk persoonlijke voorlichting over oordoppen op maat? We vertellen je er telefonisch graag alles over.

Waarom oordoppen op maat?

Gehoorschade is een serieus, maar vaak ook een onderschat probleem. Want de gevolgen van gehoorschade kunnen diep ingrijpen, omdat het in veel gevallen gaat om levenslange schade. Voorbeelden daarvan zijn oorpijn, doofheid of een permanente piep in de oren. Dat is niet alleen vervelend en lastig, maar kan ook zorgen voor stress, vermoeidheid en zelfs psychische klachten. Gehoorbescherming moet daarom serieus genomen worden!

Wat is de oorzaak van gehoorschade?

Zoomen we verder in op de oorzaken van de problemen, zien we in de praktijk vooral dat de verkeerde gehoorbescherming gedragen wordt. Dus geen oordoppen op maat, maar universele oorplugjes. Of dat er wel gehoorbescherming aanwezig is, maar dat deze niet of nauwelijks gedragen wordt. Deskundig advies van gehoor adviseurs over de juiste gehoorbescherming en het juist dragen ervan is daarom nodig. Ronell faciliteert verschillende mogelijkheden om de attentiewaarde op de werkvloer voor het juist gebruiken van gehoorbescherming te promoten. Bijvoorbeeld middels onze toolbox, e-paper of voorlichtingsposter.

Functie van de trilharen voor het gehoor

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in de gehoorgang overbelast raken door de geluidsdruk en daardoor beschadigd raken. De beschadiging van de trilharen is de grote boosdoener, want daardoor wordt er foutieve informatie doorgegeven aan de hersenen. Dit veroorzaakt in de praktijk de welbekende piep in de oren, maar kan zelfs ook leiden tot verminderde gehoorcapaciteit.

Wet- en regelgeving

De Europese Unie neemt de ernst van gehoorschade hoog op. Gehoorschade is daarom geplaatst in de hoogste categorie van arbeidsrisico’s. Temeer omdat gehoorschade veel impact heeft in het persoonlijke leven en het een permanente aandoening betreft. Daarom zijn de volgende normen ingesteld:

  • Werknemers mogen maximaal acht uur per dag werken in een omgeving met geluiden tot 80 decibel.
  • Werknemers mogen maximaal vier uur per dag werken in een omgeving met geluiden tot 83 decibel.
  • Werkplekken met omgevingsgeluiden van meer dan 85 decibel moeten duidelijk als zodanig worden gemarkeerd.
  • Medewerkers zijn verplicht vanaf 85 decibel gehoorbescherming te dragen, zoals bijvoorbeeld oordoppen op maat.
  • Vanaf 80 decibel hebben medewerkers het recht op gratis gehoorbescherming, gefaciliteerd door de werkgever.
  • Komt het geluidsniveau boven de 87 decibel? Dan moeten er maatregelen genomen worden om het lawaai te reduceren.
  • Voorlichting is over gehoorbescherming is verplicht.

Investering in oordoppen op maat

Natuurlijk is het goed om de verschillende opties, aangaande gehoorbescherming, naast elkaar te leggen om tot een weloverwogen keuze te komen. We leggen graag uit waarom de investering in oordoppen op maat de juiste keuze is:

  • Het meest belangrijke is de bescherming. Oordoppen op maat bieden door het maatwerk een betere bescherming dan bijvoorbeeld universele oorplugjes of gehoorkappen.
  • Een ander belangrijk aspect is het comfort. Dit hangt namelijk samen met de mate waarin gebruikgemaakt wordt van de gehoorbescherming.
  • Oordoppen op maat hebben een zeer hoog draagcomfort, doordat de oordoppen volledig zijn afgestemd op de oren van de eindgebruiker. Wellicht zijn de oordoppen op maat bij aanschaf niet de goedkoopste keuze. Maar ook hier geldt; goedkoop is duurkoop. Want oordoppen op maat hebben een veel langere levensduur dan andere gehoorbeschermingsmiddelen. Op termijn zijn oordoppen op maat daarom een veel betere investering.

Hoe worden oordoppen op maat geproduceerd?

Daarvoor hanteren we onze standaard werkwijze; meten, produceren, leveren en lektesten.

Meten

Tijdens de eerste stap van het proces meten we niet alleen de oren van de eindgebruikers (dus van de medewerkers op de werkvloer), maar ook de omgevingsgeluiden. Hierdoor kunnen we de beste samenstelling van de oordoppen op maat bepalen. Zoals het filter wat wordt geïmplementeerd in de oordoppen.

Produceren

Tijdens de meting wordt er een afdruk gemaakt van de oren van de eindgebruiker. Deze afdruk gebruiken we in ons laboratorium voor de productie van de daadwerkelijke oordoppen op maat. Ook voegen we tijdens deze stap het juiste filter en eventuele details (zoals een draagkoord) toe.

Levering

Zijn de oordoppen op maat ook volledig op maat? Dat testen we zekerheidshalve tijdens de levering. Één van onze adviseurs komt op locatie voor de levering, het testen en een instructie over het gebruik en onderhoud van de oordoppen.

Lektesten

Jaarlijks bieden wij lektesten aan voor de oordoppen op maat. Zo voorkomen we schijnveiligheid. Bij ons twee jaar pasvormgarantie. Passen de oordoppen binnen deze periode niet meer sluitend in de gehoorgang? Dan bieden wij het recht op vervanging.

Meer over oordoppen op maat

Meer weten over oordoppen op maat? Of andere vragen over gehoorbescherming of preventie? Neem gerust contact op met een van onze deskundige adviseurs. Wij maken graag een vrijblijvende afspraak om uw wensen te bespreken.

Direct contact met één van onze adviseurs?

+31 184 434 440
info@ronell.com